Buhar Odası
Buhar Odası Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Buhar odası, tarihi Romalılara kadar uzanan, kapalı bir mekanda oluşan buharı ortama hapseden ve buharın iyileştirme etkisini kullanmayı amaçlayan bir banyo türüdür. Buhar odaları, yüksek nem oranı ve düşük sıcaklık ilkesine dayanmaktadır. İyi bir dinlenme süreciyle beraber faydaları daha iyi hissedilir; kalıcı olmayan tıbbi rahatsızlıklar için de özel bir terapi geliştirmektedir. Buhar odası kullanımı sonucunda vücutta görülen kozmetik faydalar da kanıtlanmıştır. Buhar odası kullanımı ve terleme ile beraber vücuttaki toksinler atılır; cilt, pürüzsüz ve yumuşak bir hale gelir. Cildin rahatlamasıyla birlikte kişi, hem bedenen hem de zihnen dinlenmiş olur.
Buhar Odası Nasıl Yapılır?
Buhar odası imalatı için planlanması gereken parametrelerden en önemlisi, uygulaması yapılacak odanın ölçüleri ve inşa edilecek alanın kullanım fonksiyonudur. Dinlenme ve rahatlama amacıyla gidilen konaklama hizmeti veren tesisler, oteller, spa merkezleri ve özel konutlar gibi birçok farklı konsept için yapılan projeler, kullanım amacına uygun olarak tasarlanmalıdır. Kaliteli malzeme, doğru imalat teknikleri ve 30 yılı aşkın tecrübesiyle sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan Sauna Dekor Spa & Solutions , birçok imalat projesinde yer almış ve kusursuz uygulamalara imza atmıştır.
Buhar odası imalatı için temel noktalar zemin, duvar ve tavandır. Bu alanların su geçirmez olması ve buharın verdiği etkiyle yoğuşma, kabarma, dökülme yapmayacak kalitedeki malzemelerden üretilmesi gerekmektedir. Ayrıca buhar odası imalatı sırasında mutlaka tüm iç yüzeylere sızdırmazlık kaplaması yapılmalıdır. Bu süreçlerle birlikte, buhar odası jeneratörü ve havalandırma sistemi uygulamaları da gerekmektedir. Buhar odası, iyi bir yalıtıma sahip olmalıdır. Bu sebeple buharı ortam içerisinde tutması için kullanılacak kapı ların da, kaliteli ve buhara dayanıklı olan malzemelerden seçilmesi gereklidir.
Buhar odası yapımı için uygulama alanı belirlendikten sonra tasarımlar yapılır ve imalat süreci başlar. İlave edilecek koku esanslarıyla aromaterapi, buhar banyosu olarak da kullanılabilir. Duvarlarda mozaik, seramik ve doğal taş gibi malzemeler kullanılabilir. Eğimli tavan kullanımı önemle tavsiye edilir ve zeminde su gideri olması gereklidir. Kısacası, buhar odası imalatı uygulama sürecinde kaliteli malzemeler ve kaliteli işçilik ile uygulamalar yapılmalıdır.
Buhar Odası İmalatının Aşamaları
Buhar odası imalatında birkaç temel aşama vardır. Buhar odalarının imalatı için, ilk olarak proje alanında inceleme ve planlama yapılması gereklidir. Oturma yerlerinde kullanılacak malzemelerin doğru seçilmesi, kullanıcı konforu açısından oldukça önemlidir. Bununla beraber, duvar ve tavan gibi yerlerde kullanılan malzeme özellikleri de kullanım ve konfor açısından büyük önem taşımaktadır. Odanın planlama sürecinde odadaki oturma kapasitesi de uygulama yapılacak alana uygun şekilde önceden düşünülmelidir.
Buhar odası yapımında zemine PVC astar döşenmeli; köşeler düzeltilmeli ve tabanı güçlendirmek için bir miktar cam elyafı, beton ile karıştırılmalıdır. Bu alanı korumak için, köşelere daha fazla astar eklenebilir. Tabandaki astar düzeltildikten sonra, astarın altındaki duş teknesi yapıştırıcısının da etkisiyle birlikte astar tüm odanın kenarları boyunca zımbalanır. Zımbalama işleminin astarın üstünden yapılması gerekmektedir. Uygulandığında daha sağlam olması için beton, cam elyafı ile karıştırılıp güçlendirilmiş olmalıdır. Beton tek seferde döküldükten sonra yüzeyde oluşan baloncukların oluşumu engellenmiş olur ve bu uygulama yapıştırma işlemini daha da kolaylaştırır. Yapılan işlemin kuruması için ortalama 3-4 gün beklenildikten sonra, gömme ışıklar için kutular kurulur.
Duvarların hazırlık sürecinde duvara sert köpük yalıtımı eklenir. Bu ürünün uygulanma amacı, kolay şekillendirilebilir ve destek sağlayabilir özellikte olmasıdır. Odanını kablo döşemesi ve tesisatı yapıldıktan sonra karonun arkasındaki nemin ahşaba ulaşmaması için polietilen bir malzeme ile 4 mm plastik kaplama yapılır. Bu aşamada vidalar, yaklaşık 20cm aralıklarla uygulanır. Oldukça büyük bir ağırlık taşınacağı için vida miktarı fazla tutulmalıdır. Malzemeler ortamdaki sıcak ve soğuğun etkisiyle genleşip büzüşeceği için, çimento levhanın biraz uzakta, genleşme boşluğu bırakacak şekilde yerleştirilmesi gereklidir. Köşelere silikon uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamada işçilik çok önemli bir faktör olsa da, silikonun dolduramadığı bazı boşluklar kalacaktır. Buhar odası yapımında, bu boşlukların genişleyebilen köpüklerle doldurulması ve kuruduktan sonra da bir alet yardımıyla fazlalığın kesilmesi gereklidir. Uygulamaların ardından bu yüzey kapatılıp ince bir katmanla pürüzsüz hale getirilmelidir. Yapılan işlemin kuruması için 24 saat beklenilmeli ve o sırada diğer buhar odası imalatı aşamalarına devam edilmelidir.
Bu sırada çimento levha ve karo arasının su geçirmez olması için; su yalıtım membranı döşenir. Buhar odası yapımında bu yalıtım uygulaması, malzemeler arasında herhangi bir sızıntının önüne geçmek adına oldukça önemli bir aşamadır. Su yalıtımını yaymak için rulo veya fırça kullanılabilir. Malzeme çok hızlı bir şekilde kuruduğu için bu aşamada hızlı hareket edilmesi önemlidir. Bu işlemle birlikte odanın iç yüzeyleri için fayans uygulamasına geçilir. Bu uygulama, imalatın aşamalarında en çok zaman alan kısımdır. Burada ekstra su geçirmezlik için daha kuvvetli bir malzeme kullanılması gerekir. Fayanslar; ıslak testere, matkap gibi aletlerle tek tek kesilir ve şekillendirilir. Alınan hizalar ile karo ustası, fayansları dik ve hizalı bir şekilde uygular, derz dolgularını tamamlar.
Bu aşamalar ile, buhar odası jeneratörü ve havalandırma sistemi uygulamaları da yapılır. Buhar kazanının, odanın ölçüleri göz önünde bulundurularak uygun olarak boyutlandırılması gereklidir. Duvar döşemesi devam ederken, sıhhi tesisatın duvardan geçtiği kısımlar, odanın çeşitli alanlarında eşyalar için girintiler ve tavandaki ışıklar için yüzeylerde uygulamalar yapılır. Duvar döşemesinde porselen ve seramik gibi malzemeler tercih edilebilir. Fayans uygulama işlemi tamamlandıktan sonra, cam paneller ve kapılar uygulanmaya başlar. Ölçüleri alınan kapı için, alüminyum kanallar hazırlanır. Tüm telleri duvarlardan geçirilmiş olan jeneratör duvara kurulur. Işıklar uygulanırken su geçirmez olmaları için dış contalarının arkalarına silikon uygulaması yapılabilir.
Buhar odası için cam panel uygulamaları yapılırken öncelikle ray konumlandırılır, ardından camlar yerleştirilir. Yapımda kullanılan camlar, iç kısmında küf ve sabun lekelerinin kalmasına engel olacak bir malzemeden seçilmelidir. Cam paneller kapatılırken silikon uygulaması ile pürüzsüzleştirilmelidir. Tesisatçı duş başlıklarının düzeltmelerini yaptıktan sonra, son kontroller yapılır ve imalat süreci böylelikle tamamlanmış olur.
Sıcaklığın en fazla 45 °C, nem oranının 0’e yakın olduğu buhar odası içerisinde, buharın ortama dağılımını iyi sağlayabilmek için tesisat sisteminin kurulumu iyi planlanmalıdır. Jeneratörün kuru bir alanda tutulmasına ve zeminin su geçirmez olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Zeminde kanal olması, bu alanın su ve elektrik kaynağına bağlantılı olması oldukça önemlidir. Buhar çıkışını kontrol edecek termostatik kontrol kablolar da bu alanda yer almadır. İç mekanda aydınlatma tasarımının iyi kurgulanması, odanın göze hitap etmesi açısından önemlidir. İyi planlanmış bir aydınlatma sistemi, buhar odalarını oldukça estetik bir görünüme kavuşturacaktır.
Buhar Odası Yapımında Kullanılan Malzemeler
Buhar odası projelerini uzman kadromuz ve teknik ekibimizle birlikte oteller, konaklama tesisleri, spa merkezleri ve özel konutlar gibi birçok farklı türdeki konsept için hayata geçirmekteyiz. Bu uygulamalardaki en önemli nokta, kullanılan malzemelerin buharı içeride tutabilecek özellikte olmasıdır.
Buhar odası imalatı sırasında kullanılan tüm malzemelerin, buhara dayanıklı ve buhardan etkilenerek bozulmaya uğramayacak kalitede olması, hem kullanım ömrünü hem de kullanıcıların konforunu önemli ölçüde etkiler. Özellikle duvarların ve tavanın birleştiği köşe noktalarına yapılan izolasyon uygulamalarında işçilik, tüm imalat sürecini etkiler. Bu sebeple, alanında uzman ve profesyonel bir teknik ekiple çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.
Buhar Odası Yapımının Maliyeti
Buhar odası fiyatları, proje alanının büyüklüğü, seçilen malzemelerin özelliği, tasarım ve uygulama detayları gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Hayalinizdeki buhar odası imalatı için aklınıza takılan her soruyu Sauna Dekor Spa & Solutions ekibiyle iletişime geçerek sorabilir; nasıl yapıldığı konusu ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara yanıt alabilirsiniz.
Buhar Odası Modelleri ve Fiyatları
Buhar odası Caldarium, Aroma buhar odası ve Arap tarzı çamur buhar odaları gibi birçok farklı konseptte yapılabilir. Caldarium ve Aroma buhar odası uygulamalarında, esansiyel aroma yağlar kullanılarak elde edilen buharın odaya yayılması ve yayılan hoş kokunun verdiği huzurlu ortam ile kullanıcıların rahatladığı ve dinlendiği bir ortam amaçlanmaktadır. Bu işlem kişilerin boğaz tahrişi ve astım gibi rahatsızlıklarının iyileşmesine yardım eder, kasları gevşetir ve rahatlatır. Hem buhar hem de çamur uygulamalarını içeren Arap tarzı çamur banyolarında ise amaç, mineralce zengin olan çamur ile buharın iyileştirici etkisini kullanmaktır. Uygulama sonrasında soğuk su ile alınan duş sayesinde kullanıcılardaki faydaları, terapinin de etkisiyle iyice artırmaktadır.
Hayallerinizdeki buhar odası imalatı için en doğru tercihleri yapabilmeniz, projenizin tasarım ve uygulama sürecinde sizlere kolaylık sunabilmesi adına bu alandaki profesyonellerden danışmanlık hizmeti almanız önerilir. Düşük veya yüksek bütçelerle bir proje yaptırabilirsiniz. Bunun için profesyonel kadromuzdan destek istemek ve dilediğiniz soruları sorarak danışmanlık almak için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.