Saunada Ne Kadar Kalınmalı?
Sauna uygulaması, usulüne uygun yapıldığı sürece insan vücudu için oldukça faydalı bir uygulamadır. Saunada ne kadar kalınmalı ? Sauna prosedürü sırasında vücut, vücutta bulunan fazla suyun toksinleri terleterek atılmasına yardımcı olur. Sauna işlemi sırasında uygulamanın uzunluğu kritik öneme sahiptir.
Saunada geçirilen süre uygun şekilde hesaplanmalıdır. Saunada kalma süresi, uzmanlar tarafından 30 dakika olarak belirlenmiştir. Ayrıca 5 dakikadan az kapalı kalmanın da vücuda hiçbir etkisi yoktur. Yani bu süreyi doğru belirlemelisiniz.
- Ortalama uygulama süresi 15 dakikadır. Bu aralığın uzatılması sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Saunada gereğinden fazla kalırsanız, vücudun su dengesini bozarak fazla su vücuttan atılır.
- Yararlı vitamin ve minerallerin kaybına ve ayrıca vücuttan fazla suyun atılmasına neden olur.
- Vücuttaki fazla su, beyin kanaması ve kalp krizi gibi önemli sağlık sorunlarına neden olur.
- Uzun süreli sauna kullanımı özellikle yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu yükseltir.
- Vücutlarından fazla su çıkan kişilerde ani bayılma görülebilir.
Bu sebeple saunada kalma süresi oldukça önemlidir.
Sauna kişinin rahatlamasını ve vücudunun dinlenmesini sağlar. Yani insan vücudu için oldukça faydalıdır diyebiliriz; elbette saunada kalma süresini aşmadığınız sürece.
Saunaya Haftada Kaç Gün Girilmeli?
Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri sauna sıcaklığını 100 derece civarında tutmaktır. Sauna zaman aralığı bu sıcaklık değerine göre ayarlanmalı. Atmosfer düzenli aralıklarla suyla hafifçe nemlendirildiğinde solunum sistemi rahatlar. Ancak sauna odası nın ara sıra havalandırılmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır. Sauna haftada üç defadan ve 15 dakikadan fazla kullanılmamalıdır. Saunada geçirilen süre 3, 5 dakika ile başlayıp ilerleyen günlere doğru kademeli olarak uzatılabilir ancak on beş dakikayı geçmemelidir.
Sauna; kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı veya astımı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Son araştırmalarda, düzenli olarak sauna kullanan erkeklerde ısının sperm sayısını azalttığı gösterilmiştir. Kısırlık yaşayan erkekler saunayı kullanmaktan kaçınmalıdır.
Saunaya Giderken Ne Giyilmeli?
Saunaya ilk kez gelen müşteriler ne giyileceği konusunda biraz stres yaşayabilir. Öncelikle Spa tesislerinde kaygıya yer yoktur; kapıdan girdiğiniz andan itibaren ferahlama yaşarsınız; müziğin ve ambiyansın etkisiyle rahatlamaya ve gevşemeye başlayabilirsiniz. Birçok Spa, konuklara havlu, peştamal, bornoz ve terlik sağlar. Hamam veya Sauna'ya bikini veya mayo ile katılabilirsiniz ancak masaj sırasında vücuttaki dolaşımı bozacak elastik kumaşların kullanılması önerilmez.
Saunadan Sonra Duş Alınır Mı?
Ahşaptan yapılmış, insanların rahat bir şekilde yatıp oturabileceği büyüklükte, içi sıcak ve kuru hava ile doldurulmuş bir tür sıcak hava banyosudur. Sauna sonrası duş gözeneklerin kapanması için önemlidir. Genel olarak sauna sıcaklığı 40 ile 90 santigrat derece arasında değişmektedir. Tavan yüksekliğinde, sıcaklık 100 santigrat dereceye yaklaşıyor.
- Saunaya girmeden önce gözlük, kontakt lens, takı, saat gibi giysi ve eşyalar çıkarılmalıdır (bunlar yüksek sıcaklıkta kişiyi rahatsız eder ve zarar görebilir).
- Sıcak su ve sabunla rahatlatıcı bir duş alın.
- Saunadan 5 ila 15 dakika sonra kendiliğinden terleme başlayınca çıkın (Dikkat! Saunada 5 dakikadan az kalmak fayda sağlamaz, 30 dakikadan fazla kalmak da kötüdür).
- Başka bir duş alarak veya havuzda yüzerek vücut soğutulmalıdır.
- 10 ila 20 dakika uzanarak vücut ısınızı düşürmeye devam edin.
- Daha sonra saunaya dönülmelidir (bu ikinci seansta tahta bir kovaya eklenen sauna parfümü ile az miktarda su bir kepçe ile alınarak sıcak soba taşlarının üzerine dökülerek saunadaki nem arttırılır ve saunadaki nem arttırılır. (Vücuda masaj fırçası veya bitki yapraklarından yapılmış doğal bir fırça ile masaj yapılabilir)
- Sauna kullanımdan sonra vücut 20 dakika dinlendirilir. Önce sabunla sauna sonrası duş ardından soğuk bir duş (cilt gözeneklerini kapatmak için) almalı ve ardından vücut tamamen soğuduktan sonra giyinmelisiniz
Ev İçin Sauna Yaptırılabilir Mi?
Türkiye'de konut sektörünün genişlemesine paralel olarak ev tip sauna yapılır mı sorularına olan talep de arttı. Yerli sauna üretiminin çoğu, villa tarzı veya dubleks konutların taleplerini karşılamaya yöneliktir.
Toplu konutlarda paylaşımlı saunalar yaygın olsa da bireyler ev tipi saunayı sağlık ve temizlik açısından ve konutun değerini artırmak için tercih etmektedirler. Ev tipi sauna yapımı için 1m2 veya 1.5m2 alan uygundur. Ev saunaları bir veya iki kişiliktir. Ev saunası yapım prosedürü üç kategoriye ayrılabilir: ısmarlama, hazır kabin saunası ve ısmarlama kabin saunası. Bu kategorilerden evinize uygun olanı kolaylıkla yaptırabilir ve evinizde sauna keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.